Luchtvervuiling en kanker@2x

LUCHTVERVUILING EN KANKER

NASA adviseert een natuurlijke aanpak van binnenluchtverontreiniging

Het is reeds langer bekend dat omgevingsfactoren (carcinogene stoffen) een rol spelen bij het al dan niet ontwikkelen van kanker. Roken en asbest zijn wellicht de bekendste waartegen maatregelen zijn genomen. Tegenwoordig telt buitenluchtvervuiling (zoals door smog en fijnstof) als een van de belangrijkste milieuoorzaken van sterfgevallen door kanker. Minder bekend is dat luchtvervuiling binnenshuis net zo goed een belangrijke factor is. Wereldwijd schrijft het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie IARC per jaar zo’n 16.000 doden door longkanker hieraan toe.

Door C.F. van der Horst
8 januari 2017, geactualiseerd 11 september 2022

De opeenstapeling van de vele chemicaliën in voeding, huishouden, cosmetica- en hygiëneproducten, meubilair en vloerbedekking kunnen iemands gesteldheid stap voor stap verslechteren. Vooral met producten afkomstig uit de petrochemische industrie weet het lichaam zich geen raad. Het mist eenvoudig de enzymen om ze af te breken en slaat de stoffen op in het vetweefsel, totdat het lichaam protesteert met ziekte. Het boek Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid beschrijft onder meer hoe de voedingsmiddelen- en agrochemische industrie de Europese voedselwaakhond EFSA zo hebben bespeeld dat er tegenwoordig allerlei chemische stoffen en pesticideresiduen in ons voedsel worden toegelaten. Hoe gezond is dat?

“Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid” beschrijft belangenverstrengeling van bewindvoerders en wetenschappers, massamarketing van de farmaceutische industrie en leugens waarmee artsen alsook ú bedrogen worden.

“Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid” beschrijft belangenverstrengeling van bewindvoerders en wetenschappers, massamarketing van de farmaceutische industrie en leugens waarmee artsen alsook ú bedrogen worden.

Er zijn gelukkig soms eenvoudige antwoorden. Zo kunt u in dit artikel lezen hoe de natuur een handje helpt om chemische stoffen binnenshuis te verwijderen. Het gaat hier om een simpele en goedkope oplossing.

Chemicaliën zijn overal

Alleen al door cosmetica- en hygiëneproducten worden we aan gemiddeld zo’n 200 nieuwe synthetische chemicalien blootgesteld die allemaal kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen. Zo concludeerde  een Engelse studie dat kinderen van wie de moeders tijdens de zwangerschap vaak gebruik maakten van synthetische reinigingsmiddelen, na de geboorte een grotere kans op astma hadden. Binnenshuis zijn de meest belastende chemicaliën de zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS). De belangrijkste bronnen van VOS zijn lijmen, stoffering, vloerbedekking, kopieermachines, verlijmde houtproducten (triplex, MDF), pesticiden en reinigingsmiddelen.

Vooral nieuwe artikelen wasemen allerlei chemicaliën uit. Hebt u een nieuw bed en kunt u ineens slecht slapen? Doe de ramen open of slaap in een andere kamer tot de “nieuwigheid” is weggewaaid.

Luchtvervuiling

Volgens een rapport uit 1984 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestond er in 30% van de  nieuwe en gerenoveerde gebouwen luchtvervuiling die gezondheidsklachten veroorzaakte. Naast de kwantiteit van lichaamsvreemde stoffen is de synergie tussen dergelijke chemicaliën in het lichaam een zorgwekkende factor. In combinatie kunnen ze elkaars giftige werking versterken. Met steeds meer synthetische chemicaliën in omloop is het dus zaak om niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis luchtvervuiling te beperken en zo mogelijk te verhelpen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dit probleem onder de loep genomen en kwam met een praktische, maar weinig bekende oplossing.

NASA: bezorgd over luchtvervuiling in ruimtestations

NASA: bezorgd over luchtvervuiling in ruimtestations

Natuurlijke oplossing voor luchtverontreiniging in ruimtestations

De ruimtevaartorganisatie had de problematiek van luchtvervuiling in afgesloten ruimtecabines al in 1973 gesignaleerd. De organisatie was bezorgd over het zogenaamde ‘sick building syndrome’, omdat dit ook kon optreden in ruimtestations en een eventuele maanbasis. Voor een langdurig verblijf in de ruimte onderzocht het agentschap daarom welke planten voor luchtreiniging van belang zijn en welke chemicaliën ze uit de lucht halen. Dit resulteerde in 1989 in de publicatie van een studie over deze planten.

Vandaag de dag is dit onderzoek nog immer actueel.

De Lepelplant (Spathiphyllum 'Mauna Loa') is een uitstekende luchtzuiveraar

De Lepelplant (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’) is een uitstekende luchtzuiveraar.

De kamerplanten van de NASA

De NASA-wetenschappers observeerden dat de rhizosfeer (de grond rondom plantenwortels waar de symbiose van plant en micro-organismen plaatsvindt) ziekteverwekkende virussen en bacteriën en organische chemicaliën (VOS) vernietigen en uiteindelijk al deze luchtverontreinigende stoffen in nieuw plantenweefsel omzetten.

Het onderzoek richtte zich op kamerplanten die relatief weinig licht behoeven. Over een periode van 24 uur werd gemeten hoe de planten de lucht zuiverden. Met name keek men naar de concentratie van de giftige chemicaliën benzeen, trichloorethyleen (“tri”) of formaldehyde. Hoewel alle planten over luchtzuiverende eigenschappen bleken te beschikken, varieerde per soort de zuivering qua percentage alsook het type chemische stof.

NASA Luchtvervuilingsonderzoek (1989) aanbevolen kamerplanten die luchtvervuiling in gesloten ruimten verminderen@2x

NASA Luchtvervuilingsonderzoek (1989): aanbevolen kamerplanten die luchtvervuiling in gesloten ruimten verminderen.

De onderzoekers stelden in hun conclusie vast dat verontreinigende organische stoffen werden verwijderd. Ze adviseerden: “Actieve koolstoffilters met ventilatoren kunnen snel grote hoeveelheden verontreinigde lucht filteren en moeten worden beschouwd als een integraal deel van elk programma waarin kamerplanten worden gebruikt om de problemen van luchtverontreiniging binnenshuis op te lossen.”

Vanwege het specifieke werkgebied van elke plant zou een combinatie van verschillende soorten samen met actieve koolstoffilters de kans verkleinen om door luchtverontreiniging in huis chronische ziekten zoals kanker te ontwikkelen.

Regelmatig luchten

Naast de mogelijkheid die de planten bieden, is het belangrijk om regelmatig de ramen open te zetten, zodat het huis kan doorwaaien met frisse lucht. Niet alleen voert het luchten de noodzakelijke zuurstof aan, maar verwijdert het ook zaken zoals ziektekiemen, allergenen, fijnstof, micro-organismen en schadelijke chemische stoffen. Een concentratie hiervan kan tot gezondheidsklachten leiden. Het regelmatig flink ventileren voorkomt een ongezond binnenklimaat. Vooral nieuwe huizen of woningen die net van een nieuwe vloerbedekking of meubilair voorzien zijn, maar ook nieuwe auto’s, moet men zeer frequent luchten. De lucht van nieuwe artikelen wordt in het Engels beschreven met “off-gassing”. De artikelen ruiken “nieuw”, maar wat u ruikt is daadwerkelijke luchtvervuiling. Ze geven geleidelijk VOS af, een mengelmoes van vluchtige synthetische chemicaliën.

Natuurlijke huishoudproducten

Om chemische stoffen binnenshuis zoveel mogelijk te beperken, gebruikt u natuurlijke huishoudproducten, zoals groene zeep, schoonmaakazijn, natriumbicarbonaat en soda. Hetzelfde geldt voor cosmetica en parfums. Indien u hiervan gebruik maakt, kies dan voor iets natuurlijks, zonder petrochemische elementen. Etherische oliën ruiken vaak heerlijk en overheersen niet.

Overdachte keuzes bij het gebruik van huishoudmiddelen, cosmetica en het binnenklimaat zullen de gezondheid positief beïnvloeden. Wellicht kunnen hierdoor chronische ziekten zoals kanker, astma en Alzheimer worden voorkomen.

Meer weten?

Waarom worden natuurlijke oplossingen als hierboven niet op grote schaal bekend gemaakt? Wat is de impact van synthetische chemicaliën op uw gezondheid? Wat zijn praktische oplossingen voor de huidige chemische maatschappij?

Krijg de feiten. Koop en lees het boek 'Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid' vandaag nog.

Klik nu op de knop hieronder en ga naar de webshop.

Wilt u allereerst een kennismaking? Vraag nu hier gratis het eerste hoofdstuk aan!

 

Copyright © 2017, 2022 C.F. van der Horst, Per Veritatem Vis. Alle Rechten voorbehouden.

U kunt helpen!

Vindt u dit bericht interessant? Wilt u meer van dit soort informatie? Steun ons door uw donatie!

ValutaBedrag