Mondkapjes & aerosolen@3x

MONDKAPJES, BESCHERMING EN AEROSOLEN

Wat moet u nu geloven?

Bieden mondkapjes bescherming aan u of anderen? Er wordt van alles over beweerd, maar zien is geloven. Daarom vindt u hier een video die het nut van mondkapjes illustreert.

door C.F. van der Horst
27 augustus 2020, geactualiseerd 22 oktober 2022

Aerosolen en virusverspreiding

Er is veel gesproken over virusverspreiding via aerosolen. Aerosolen zijn minuscule stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas. Respectievelijke voorbeelden zijn rook of mist. Er wordt aangenomen dat virussen op de deeltjes meeliften en zo anderen zouden kunnen besmetten. Een mondkapje zou zowel u als anderen daartegen moeten beschermen. Een wetenschappelijk experiment door Klaus Pelikan laat zien hoeveel bescherming een doorsnee mondkapje biedt.

Aerosolenexperiment

Deze Oostenrijkse ingenieur gebruikte voor dit onderzoek een stof die zeer geschikt is voor de productie van stabiele aerosolen met een druppelgrootte van 0,2-0,3 micrometer, iets groter dan een virus. De technische naam van deze stof is DEHS (van het Engelse di-ethyl-hexyl-sebacat). DEHS wordt veel gebruikt voor de oplevering en controle van technische installaties in cleanrooms. Een cleanroom is een ruimte voor de vervaardiging of assemblage van zaken waarbij iedere verontreiniging uit den boze is, zoals medicijnen of precisieonderdelen.

Mondkapje en bescherming van anderen

De video laat duidelijk zien dat een mondkapje de richting van de deeltjesstroming verstrooit. Het bereik van de aerosolen vermindert echter niet, zeker niet in de aanwezigheid van externe luchtstromen. Een klein percentage van de deeltjes gaat door het masker heen. De groter deel ontsnapt onder/boven of aan de zijkant van het masker en verspreidt zich rond het hoofd, afhankelijk van de richting van de externe luchtstroom. Het moge duidelijk zijn dat er geen sprake is van enige bescherming van anderen.

Beschermt het mondkapje u?

Bij inhalatie bestaat hetzelfde probleem. Ook hier geldt dat een niet onaanzienlijk deel van de ingeademde lucht het masker omzeilt. De ademlucht ondervindt minder stromingsweerstand boven, onder of aan de zijkanten van het masker. Het mondkapje biedt dus geen bescherming. Op basis van de resultaten van dit experiment is het dragen van maskers dan ook volstrekt zinloos.

Zijn medische mondmaskers beter?

Zelfs de medische mondmaskers die van betere kwaliteit zijn, blijken weinig of geen waarde te hebben. Diverse wetenschappelijke onderzoeken die dit suggereren, kunt u hier vinden.

Gedragsbeïnvloeding door mondkapjes

Aan het slot van de video komen RIVM-directeur Jaap van Dissel en minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark (VVD) aan het woord over mondkapjes. Zoals uit deze video blijkt, hebben deze maskers geen medische waarde. Ze worden, in de woorden van minister Van Ark, gebruikt voor “gedragsbeïnvloeding”.

Het is maar dat u het weet als u de volgende keer in het openbaar vervoer zit met een mondkapje op. Het mondkapje is er dus niet om u of anderen te beschermen, maar om uw gedrag te beïnvloeden. Hoever gaat u daarin mee?

Meer weten?

Hoe komt het dat slecht of niet onderbouwde maatregelen door de overheid worden gebruikt? Wat is de stand van de huidige medische wetenschap? Hoe zit het met uw mensenrechten? Wat moet u nu geloven?

Krijg de feiten. Koop en lees het boek ‘Dodelijke leugens. Artsen en patiënten misleid’ vandaag nog.

Klik nu op de knop hieronder en ga naar de webshop.

Wilt u allereerst een kennismaking? Vraag nu hier gratis het eerste hoofdstuk aan!

 

Copyright © 2020, 2022 C.F. van der Horst, Per Veritatem Vis. Alle rechten voorbehouden.

U kunt helpen!

Vindt u dit bericht interessant? Wilt u meer van dit soort informatie? Steun ons door uw donatie!

ValutaBedrag